Heeft u de juiste arbodienst? Check uw arbodienst op 10 punten

Delen is Social!

Sinds 1 juli van dit jaar is de Arbowet op een aantal punten gewijzigd. Het ‘Basiscontract Arbodienstverlening’ is geïntroduceerd. Hier is de minimale standaard wettelijk in vastgelegd. Heb je als bedrijf je arbozaken niet goed geregeld, dan kan dit leiden tot een flinke boete. Het boetebeleid van de Inspectiedienst SZW is aangescherpt. Tijd dus voor een check-up. Hieronder tien vragen met antwoorden om de juiste arbodienst te kiezen.

1. Hoeveel regie kunt u zelf voeren?

Zijn uw leidinggevenden in staat om verzuim te begeleiden? Een casemanager of bedrijfsarts aan te sturen? En wat doet P&O bij langdurig verzuim? Kortom: wat moet u inkopen en biedt uw arbodienst dat?

2. Sluit de providerboog van de arbodienst aan op uw uitdagingen?

Wat biedt de arbodienst naast de bedrijfsarts en verzuimbegeleiding? Wat doen ze bijvoorbeeld aan preventie, risico-inventarisatie, PMO’s, re-integratie of duurzame inzetbaarheid?

3. Hoe beschikbaar is de bedrijfsarts?

Het is overduidelijk: de krapte van bedrijfsartsen is dramatisch groot. U wilt niet dat uw zieke werknemer pas na weken wordt opgeroepen. Checken dus: hoe snel kunt u een spreekuur inplannen bij u in de buurt? Is rechtstreeks contact met de bedrijfsarts mogelijk?

4. Laat u inspireren door uw arbodienst!

Leg de arbodienst uw uitdagingen voor en laat hèn oplossingen bedenken. Zij dealen dagelijks met zaken als langdurig verzuim of duurzame inzetbaarheid. Meer ervaring betekent ook betere oplossingen!

5. Staat de arbodienst echt voor u klaar als u hem nodig hebt?

Een veelgehoorde klacht: mijn arbodienst toont weinig interesse in mijn situatie. Dat wilt u niet als werkgever dus hup, zet aan die onderbuik: wat zegt uw intuïtie?

6. Kies nooit voor het gratis abonnementje: kost niks, maar je krijgt ook niks.

Met de nieuwe Arbowet krijgt een arbodienst meer taken in haar pakket, zeker wat betreft preventie en meer overleg en samenwerking met u als opdrachtgever. Dat kan gewoon niet gratis.

7. Is 2e spoor re-integratie bij uw arbodienst wél succesvol?

Heeft de arbodienst ervaring en zijn ze succesvol met 2e spoor re-integratie binnen uw branche?

8. Check de branchekennis van uw arbodienst

Vraag uw arbodienst om aantoonbare ervaring bij branchegenoten, of leg ze een praktijkgeval voor. Welke oplossingen heeft de arbodienst voor uw sector in petto?

9. Ken uw casemanager

In verband met de privacywetgeving mag de werkgever bijna niks meer vragen aan een zieke werknemer. De casemanager mag dit wel (mits vanuit de verlengde arm van de bedrijfsarts).

Het is dus belangrijk dat u goed contact hebt met de casemanager van de arbodienst. Dan weet u eerder wat er speelt en kunt u alvast mogelijke oplossingen gaan afwegen, zonder de privacy van de werknemer te schenden.

10. Vraag uw arbodienst om referenties!

En ten slotte, vraag uw arbodienst om referenties. Dat doet u toch ook als u nieuw personeel aanneemt? Zijn ze aantoonbaar succesvol? Wie zijn hun klanten? Schroom niet om vragen te stellen en bel die referenten.

Bron: Arbokiezer